ايران و جنگ اقتصادی در خاورميانه

m.rad@gmx.net

 

با آغاز كنفرانس كشورهای‌ حوزه دريای خزر يكبار ديگر كشورهای ‌ذينفع در منطقه و قدرتهای‌ جهان ديد و بازديدهای‌ فراوانی ‌را در دستور كار خود قرار دادند ساركوزی رئيس جمهور فرانسه ‌شتابان خود را به مسكو رساند تا بهر قيمت روسيه را قانع كند كه منافع روسيه ايجاب ميكند كه تا اين كشور همكاری ‌استراتژيكی ‌خود را با كشورهای آمريكا و اروپا جستجو كند ساركوزی‌ در شرايطی وارد صحنه سياست گذاری ‌كشورهای ‌اروپايی شد  كه اروپا طی سالهای اخيراز وزنه مهمی ‌در مناسبات جهانی بر خوردارنيست.

راستهای ‌محافظه كار فرانسه و كشورهای اروپايی ساركوزی‌ را ناپلئون فرانسه قلمداد  و اورا وارد ميدان رقابتهای‌ جهانی‌ كردند تا نشان دهند كه پس از شكست سخت انگلستان در جنگ عراق هنوز اروپا جان دارد و ميتواند عرض اندام كند .

 فرانسه در ابتدا وزير خارجه خود را وارد صحنه كرد تا شعار جنگ تمام عيار عليه ايران را سر دهد ديری نگذشت كه باد فرانسه و اروپا با اعتراضات جهانی خوابيد.

سياستمداران اروپايی‌ با ارزيابی‌ از اوضاع جهانی ‌و توازن قوا به راستهای‌ محافظه كار فهماندند كه بدون شركت فعال روسيه هارت و پوت كردن  و پوز قدرت نمايی‌ دادن ارزش و اعتبار اروپا را بيشتر خدشه دار خواهد كرد.

با اين اخطارها بود كه جناب ساركوزی ‌سراسيمه به مسكو شتافت تا شايد روسيه را به جبهه اروپا بازگرداند ولی‌ ديری نپائيد كه بادش خالی ‌شد و مجبور شد تا كشورهای ‌ديگر از جمله آلمان و آمريكا را وارد صحنه كند.

سفر عجولانه وزير دفاع آمريكا بهمراه وزير خارجه اين كشور به مسكو و نحوه بر خورد آنها در رابطه با مطبوعات نشان داد كه آنها مذاكرات سختی ‌را در مسكو پشت سر گذاشته اند  نه اينكه  روسيه از مواضع پيشين خود دفاع كرد بلكه در پيشبرد آنها نيز پافشاری ‌كرد و حتی‌اخطار كرد كه هرگونه ماجرا جويی ‌نظامی‌ ديگر را در منطقه خاورميانه بر عليه منافع ملی‌ خود ميداند   و با آن بر خورد خواهد كرد.

هدف از اين ديدو باز ديدها چيست ؟

بر كسی پوشيده نيست كه منابع نفتی ‌و گازی  خاورميانه وحوزه دريای خزر در درجه اول برای ‌قدرت های اروپايی  و آمريكا و كشورهای ‌منطقه از اهميت حياتی ‌بر خوردار بوده  و هيچ كشور و نيرويی نميتواند از آن چشم پوشی كند.

روسيه كه تا سال 1991 منابع عظيم نفتی ‌دريای ‌خزر و اطراف آنرا كنترل ميكرد از حضور نظامی و سياسی آمريكا و كشورهای اروپايی در جنوب كشورش  بشدت عصبانی است وعزم جزم كرده است تا اين مناطق را دوباره در حيطه نفوذ خود در آورد.

يورش نظامی‌آمريكا و كشورهای عضو پيمان ناتو در ابتدا به افغانستان و سپس عراق نه تنها اين مناطق را از حوزه نفوذ  روسيه خارج كرده بود بلكه تمامی‌ منابع نفتی ‌خاورميانه منهای‌ايران را در انحصار خود در آورده و تازه در تدارك كنترل منابع نفتی‌ ايران از طريق اعمال فشار همه جانبه و حتی ‌نظامی بر آمده است .

كشورهای ‌تازه به استقلال رسيده حوزه خزر پس از سالهای ‌1991 با ضعف حكومتی روسيه به كشورهای ‌غربی‌از جمله به آمريكا پناه برده بودند تهاجم نظامی غرب به افغانستان بسيار ضعيف كه قادر نبود بر اثر جنگ با شوروی‌ سابق از تماميت ارضی ‌خود دفاع كند در واقع ايجاد پادگان های‌ نظامی برای پشتيبانی‌از اين كشورها و به محاصره در آوردن روسيه و چين بود كشورهای‌غربی آنچنان به قدرت نظامی خود اميد وار شده بودند كه حتی ‌لحظه ای‌هم در اجرای‌اين استراتژی‌ توهم بخود راه ندادند.

كشورهای  منطقه از جمله روسيه با ارزيابی‌ نيروهای ‌خود در منطقه و جهان  در صدد درهم شكستن اين محاصره و باز گرداندن منافع خود بر آمده اند .

كنفرانس تهران كه از امروز آغاز به كار خواهد كرد زمينه ايجاد همكاری همه جانبه منطقه ای را در دستور كار خود قرار داده است كه بخودی ‌خود قدرت مانور كشورهای غربی ‌و آمريكا را در منطقه بسيار محدود و حتی‌ آنها را وادار خواهد كرد كه مناسبات برابر در همه زمينه ها را بپذيرند اين پيام روشن آمريكا و كشورهای  غربی ‌را نگران كرده كه سراسيمه شده و در صدد بر آمده اند تا بروسيه گوشزد كنند تا از اتحاد استراتژيك با كشورهای  منطقه خود داری ‌كند تا آنها همچنان به قتل عام و كشتار و غارت و چپاول منابع نفتی ‌و گازی ‌منطقه ادامه دهند.

كشورهای غربی ‌به روسيه مدام التيماتوم و پيشنهاد ميدهند كه از ايجاد يك اتحاديه منطقه ای ‌خود داری ‌ و همانند آنها در متلاشی‌ كردن  كشورها ، زير ساختها و جوامع‌  خاورميانه شركت كند و ‌از پيشرفت اقتصادی آنها جلوگيری ‌كند .

 

در حال حاضر منابع نفتی ‌و حكومتهای  كشورهای  خاورميانه منهای ايران در كنترل كامل آمريكا و كشورهای غربی ‌قرار دارد تنها طی ‌ده سال اخير بيش از 400 ميليارددلار اسلحه به اين كشورها فروحته شده است و كمتر روزی‌است كه قرار دادهای ‌تازه نظامی با اين كشورها بسته نشود كشورهای غربی‌ برای ‌به شكست كشاندن كنفرانس تهران آذربايجان را به اروپا دعوت كرده و به اين كشور پيشنهاد پيوستن به پيمان ناتو را داده اند .

كشورهای‌اروپايی خواهان پايان جنگ در خاورميانه در شرايطی كه كنترل منابع نفتی  را در منطقه از دست بدهند نيستند ‌فشار بيش از اندازه به ايران نه بخاطر فعاليت صلح آميز هسته ای ‌ بلكه بخاطر آن است كه ايران منابع نفتی ‌خود را راسا در كنترل دارد و حاضر نيست منبع در آمد آنرا همانند كشورهای‌عرب منطقه برای ‌خريد كالا و ابزار نظامی هزينه كند  حضور فعال نظامی اعضاء ناتو در افغانستان و منطقه خاورميانه  علاوه بر كاهش فشار به نيروهای  نظامی‌آمريكا در عراق و افغانستان فشار نظامی دائمی ‌بر روی ايران و روسيه و تمامی ‌كشورهای خاورميانه است.

خاورميانه و حوزه دريای ‌خزر  روزانه بيش از 32 مليون بشكه نفت صادر ميكند كه 30 مليون آن به كشورهای (‌آمريكا 12 مليون ، ژاپن 6 مليون ، آلمان 3 مليون ، فرانسه 2.5 مليون ، اسپانيا 1.8 مليون ، ايتاليا 2 مليون و 2.7 مليون بشكه به كره جنوبی ‌و تايوان ) صادر ميشود .

با احتساب قيمت هربشكه نفت در بازار جهانی كه بطور متوسط بشكه ای‌75 دلار است روزانه 2250 مليون دلار هزينه خريد نفت ميشود كه اگر اين رقم را به 365 روز ضرب كنيد آنوقت ميشود پی برد كه چرا اين منطقه گره گاه تضاد های ‌جهانی‌است.

 اين واردات نفت است كه دارد چرخه صنعتی‌ كشورهای صنعتی  را اداره ميكند و آنها را سرپا نگه ميدارد كشورهای وارد كننده نفت حاضر نيستند هزينه خريد نفت را براحتی ‌باز پرداخت كنند آنها به اشكال مختلف با فروش سهام و وادار كردن كشورهای صادر كننده نفت به سرمايه گذاری ‌در كشورهای ‌صنعتی ‌و با فروش اسلحه و ايجاد بحران ها ی ‌دائمی ‌در كشورهای جهان سوم همچنان به بقاء خود ادامه ميدهند و تازه بخش عظيمی‌از شركتها وصنايع در كشورهای  صنعتی ‌بعناوين مختلف اعلام ورشكستگی ‌كرده و پولها را بالا ميكشندهمين چند هفته پيش بزرگترين بانك مسكن جهان در آمريكا اعلام ورشكستگی‌ كرد و ميلياردها دلار به سرمايه گزاران خارجی آسيب وارد آورد .

با اين اوصاف ميشود بخوبی ديد كه حتی‌ يك قطره نفت در خاورميانه و حوزه دريای ‌خزر از چه اهميتی ‌بر خوردار است و چرا همه قدرتهای بزرگ در گير اين مسئله شده اند و چرا نمی خواهند  و نميتوانند از اينهمه ثروت چشم پوشی  كنند آيا در شرايط  فعلی قدرتهای بزرگ گذشته و قدرت های تازه وارد شده به صحنه سياست گذاری ‌جهانی‌ اين امكان را دارند تا باهم به بده بستان بپردازند؟ و آيا كشورهای  جهان سوم اين امكان را به آنها خواهند داد ؟ با علنی شدن اوضاع و افزايش تضادها بين قدرتهای ‌بزرگ و فشار بيسابقه مردم زحمتكش از پائين در عرصه بين المللی‌ بسختی ‌ميشود تصور كرد كه قدرت های هار اين بار بتوانند جان سالم بدر ببرند.

ايران ونقش آن در شرايط گذار :

فعاليتهای ‌ديپلماتيك  در رابطه با  كنفرانس تهران كه از ماه ها پيش آغاز شده بود و طی ‌روزهای‌اخير به اوج خود رسيد از اهميت بيسابقه اين كنفرانس خبر ميدهد ايرا ن در حال حاضر در مركز ثقل مسائل خاورميانه قرار گرفته واز اهميت حياتی‌ ‌برای ‌تمامی قدرت ها و‌طرف های ‌درگير تبديل شده است  هيچ قدرتی ‌در حال حاضر بدون جلب همكار‌ی ايران قادر به پيشبرد اهداف خود در منطقه نيست.

ايران از نظر  اقتصادی‌ ، سياسی ، نظامی ، وسعت كشور ، جمعيت ، سابقه تاريخی ، مليتهای ‌مختلف ، فرهنگ و آداب ملی  ، موقعيت جغرافيايی  ، همسايگان با‌ وجه اشتراك فراوان و ...... از موقعيت استثنايی‌ بر خوردار شده است كه نقطه قوت نه تنها ايران بلكه كل خاورميانه است طی صد سال گذشته كشور ما و مردم ما هرگز ازيك چنين موقعيت ممتازی ‌بر خوردار نبوده اند.

ايران با بيش از هفتاد مليون جمعيت با در آمد ناخالص 250 ميلياردلار درسال و با يك سرمايه در گردش 1000 ميلياردلاری‌ و با منابع سرشار طبيعی ‌و معدنی‌ و از شمال و جنوب متصل به آبهای ‌بين المللی  و با همسايگان كاملا نوپا و بدون ثبات  به بزرگترين قدرت اقتصادی‌ و نظامی ‌منطقه تبديل شده است ايران در بين كشورهای  همسايه تنها كشوری ‌است كه از استقلال سياسی  بر خوردار است و بعلت  سابقه تاريخی‌ ، مردم با فرهنگ و مدرن  كشور ما عليرغم مشكلات عديده ای ‌كه رژيم حاكم طی  سه دهه اخير بر سر راهشان قرار داده با تلاش بی نظير همراه قافله تمدن   حركت ميكند.

در اين شرايط اتخاذ سياست های درست و منطقی  و عملی  ميتواند چه در رابطه با كنفرانس تهران و چه در رابطه با اوضاع خاورميانه و جهان امنيت ملی‌ايران را تضمين كند.

در كنفرانس تهران كشور روسيه و كشورهای‌ حوضه دريای خزر شركت دارند كه بدون ترديد هيچكدام آنها در صدد تخريب رابطه خود با ايران نيستند همه اين كشورها در حوزه امنيتی ايران قرار داشته و در انتظار آنند كه با كشورهای همسايه رابطه پايدار و طولانی ‌مدت بر اساس منافع مشترك و عدم دخالت در امور يكديگر و از همه مهمتر امنيت جمعی داشته باشند.

رابطه ما با اين كشورها و همكاری‌ استراتژيكی ‌ما با آنها در تمامی‌ابعاد آن بدون تشكيل يك پيمان نظامی‌  برای ‌منافع كشورهای‌ منطقه امريست حياتی ‌و ضروری كه امنيت كشور را كاملا تضمين ميكند نبايد از نظر دور داشت كه ما با همسايگان شمال با تنش مواجه نيستيم  اين مناسبات تاثير مطلوب و تعيين كننده ای‌ در رابطه ما با ديگر همسايگان بر جای خواهد گذاشت .

در همسايگی ما يعنی ‌در تركيه عضو پيمان ناتو بين مبارزان كرد و دولت نظامی ‌تركيه جنگی ‌در گرفته است كه نشان ميدهد دولت نظامی ‌تركيه اوضاع را در نيافته است خلق كرد در منطقه بيش از سی مليون نفر است و مبارزه اين خلق برای‌ آزادی‌ و خود مختاری‌ امريست بر حق و بالاخره پيروز خواهد شد تشكيل كشور كردستان امريست اجتناب ناپذير  رژيم ايران اگر با كردها همكاری ‌نميكند نبايد در جبهه دولت ارتجاعی ‌تركيه برای ‌سركوب مبارزان كرد قرار گيرد  ضمن آنكه بايد در كوتاه ترين زمان ممكن سرنوشت كردستان ايران را  بدست خودشان بسپارد و حق خود مختاری‌آنها را برسميت بشناسد با اوضاع عراق و منطقه يكی‌از واقعيت ها برسميت شناختن حقوق خلق كرد است در غير اينصورت جنگ به داخل ايران هم گسترش خواهد يافت .

 

رژيم ايران بايد از پشتيبانی‌ دولت های جنايت كار و ‌فاسد و وابسته عراق و افغانستان دست بر دارد و از اين جانيان حمايت نكند در افغانستان و پاكستان هم بيش از سی ‌مليون پشتون در مقابل غرب قرار گرفته اند و همانطور كه تاريخ نشان داده است حتما از پس متجاوزان بر خواهند آمد  رژيم ايرن و طرفداران آن  بايد بپذيرند كه ايجاد قدرت مذهبی ‌شيعه به مركزيت كربلا در مقابل مكه امكان پذير نيست و مارا به جنگ بی ‌پايان خواهد كشاند.

ايران بايد با تمام قوا خواهان خروج نيروهای ‌خارجی‌از خاورميانه شود ولی ‌سياستهای عملی  ‌رژيم آنرا نشان نميدهد غرب در شرايط فعلی ‌قادر به حمله نظامی به ايران ‌نيست ولی‌  ميتواند به جنگ فرسايشی در ايران و كشورهای‌همسايه دامن زند مردم خوب كشور ما بايد سران رژيم را وادار كنند تا بپذيرد كه منافع ما در آرامش و ثبات در منطقه خاورميانه و نه ادامه جنگ و كشتار و خرابی  كشورهای‌همسايه است.

كشورهای‌ همسايه جنوبی ‌ما از پتانسيل اقتصادی ‌و مالی ‌بسيار خوبی ‌بر خوردارند  آنها ساليانه ده ها ميليارددلار پول نفت را به كشورهای ‌غربی ‌سرازير ميكنند كه هرگز بر نميگردد آنها با اين پول ها به ماشين جنگی‌غرب امكان تدارك و ادامه جنگ را ميدهند ازاين ظرفيت ها ميشود بخوبی استفاده كرد آمريكا و كشورهای ‌غربی ‌بدون همكاری ‌روسيه قادر به جنگی ‌ديگر در كوتاه مدت نيستند اين فرصت خوبی‌است برای‌ جلب سرمايه های‌اين كشورها و همكاری ‌اقتصادی‌ با آنها تا بتدريج اعتماد متقابل در عمل امكان پذير شود.

در شرايط فعلی ‌كشورهای غربی‌ اگرچه دم از قدرت ميزنند و تلاش ميكنند تا نظرات خود را به ديگر كشورها تحميل كنند ولی‌ قادرنيستند بزودی ‌دست به تهاجم گسترده نظامی ‌بزنند و اين فرصت خوبی‌است تا مناسبات برابر را به آنها تحميل كرد با سياست درست ميشود اين كشورها را مهار كرد.

 روابط تجاری ‌و فرهنگی‌  و عدم خريدن سلاحهای ‌نظامی‌از اين كشورها نقش مهمی ‌در كنترل آنها دارد هدف نابودی ‌سيستم اين كشورها نيست  اين مسئله ايست كه توسط مردم اين كشورها بايد عملی ‌شود ولی ‌برای ‌ما كه بيش از صد سال است درگير جنايات اين كشورها در منطقه خاورميانه هستيم كوتاه كردن دست آنها و بيرون راندن تمامی ‌نيروهای ‌نظامی ‌آنها از منطقه خاورميانه در اولويت تمامی ‌نيروهای ‌سياسی و كشورهای منطقه قرار دارد  تكاپوی آنها برای ‌خلع سلاح ايران تدارك همان بلايی است  ‌كه سر  كشور عراق آوردند.

بنظر ميرسد سردمداران رژيم جمهوری اسلامی‌ به تجربه دريافتند كه امنيت ملی  بدون ثبات در كشورهای‌همسايه و همكاری‌ جمعی آنها امكان پذير نيست حكومت ايران در رابطه با عراق و افغانستان مرتكب جنايات غير قابل بخششی شده است كه برای ‌جبران آن  نسلها بايد بيايد و برود كنفرانس تهران با حضور همسايگان شمالی ‌ما بايد بيك توافق استراتريك  طولانی ‌مدت دست يابد تا زمينه اعتماد متقابل ديگر همسايگان را فراهم كند.

هدف تبليغات روانی‌ كه قدرت های ‌متجاوز برای‌ تداوم حضور خود در منطقه خاورميانه و حوزه دريای ‌خزر براه انداخته اند جلوگيری‌از تشكيل اتحاد يه های‌ اقتصادی  و همكاريهای منطقه ای است بخش بزرگ خاك روسيه متعلق به قاره آسياست و ايران هم جزو اين قاره است قاره آسيا در شرايط حاضر نيروی اصلی ‌مقاومت  برای جلوگيری از اشغال و تجاوز است و اين مقاومت بيك فرهنگ توده ای ‌تبديل شده است ما باتمامی كشورهايی ‌كه اين سياست را در دستور كار خود قرارداده اند دارای مافع مشترك هستيم قرن بيست و يكم قرن آسياست  اين قاره از تمامی‌ابزارهای ‌لازم  برای‌ متعادل كردن روابط بين المللی ‌بر خورداراست كشور ما نبايد از اين قافله تمدن عقب بماند وبايد همانطور كه تاريخ كشورمان نشان داده است نقش تاريخی ‌خود را ايفا كند.   

 

                          م . ر ا د (15.10.2007)