ايران و تشنج در كردستان

m.rad@gmx.net

 

بحران خاورميانه وارد مرحله ای  ‌شده است كه تمامی كشورها و ‌نيروهای ‌منطقه با تمام توان خود وارد صحنه شده اند يكی از اين كشورها تركيه است كه كمر همت بسته است تا تنور گرم است بخش كردستان عراق را كه از منابع عظيم نفتی‌ و معدنی ‌بر خوردار است از آن خود كند اگر تركيه در اين امر موفق شود بار ديگر در همسايگی كشورهای  عرب قرار خواهد گرفت كه تا اوايل جنگ جهانی اول آنرا در كنترل خود داشته است در قرن شانزدهم كردستان بين دولت عثمانی ‌و دولت صفويه  تقسيم شد مناطق كرد نشين خاورميانه از مرزهای  ارمنستان شروع شده و كردستان عراق و ايران و سوريه و تركيه را در بر ميگيرد.

مانور‌كشورهای منطقه از جمله ايران ، سوريه ،  عراق  مخصوصا تركيه نشان از آن دارد كه آنها منتظر حوادث غير مترقبه ای ‌در منطقه هستند آنطوری ‌كه اوضاع پيش ميرود و موضعی ‌كه نيروهای  سياسی منطقه از جمله بارزانی ‌و طالبانی اتخاذ كرده اند حاكی‌از توافقی‌است كه تركيه بطور محدود كوهستان قنديل را در خاك عراق بمباران كند و شايد تا سی كيلومتر‌خاك عراق پيشروی‌ كند  كه اگر اين مسئله حادث شود بايد انتظار انفجار در داخل تركيه را داشت كه حزب كارگران تركيه در سراسر كشور به منافع تركيه آسيب برساند.

 

مناطق كرد نشين در خاورميانه بالغ بر 390.000 كيلومترمربع وسعت دارد ( كردستان ايران 125.000 ، كردستان عراق65.000 ، كردستان تركيه 190.000 و كردستان سوريه    12000   كيلومتر مربع ) جمعيت كردستان در مجموع بيش 35 مليون نفر است  (عراق بيش از 4 مليون ، ايران بيش از 5 مليون ، تركيه بيش از 18 مليون  ، سوريه بيش از 2 مليون ) و بقيه در سراسر منطقه پراكنده اند.

سابقه تاريخی ‌خلق كرد به بيش از 2400 سال قبل از ميلاد بر ميگردد  كه در ادوار تاريخ تمدنهای ‌بزرگی را در خاورميانه از كركوك عراق گرفته تا همدان ايران و شهر وان  تا ديار بكرتركيه  تا دمشق سوريه را بوجود آورده است  تاريخ تمدن خلق كرد متعلق به  تمدنهای ‌اصلی ‌خاورميانه در كنار تمدنهای‌ آشوری‌، بابلی ، كلدانی ‌و پارسی است.

يكی از شخصيت های ‌تاريخی‌ كرد كردستان صلاالدين ايوبی‌است ( سلسله ايوبی از سال  1171  تا 1250 ) كه موفق شد در قرن دوازدم و سيزدهم تمامی ‌كردستان را زير يك پرچم جمع كند و منطقه نفوذ خود را ازخراسان تا مصرو سوريه تا عربستان سعودی ‌، يمن و عمان با مركزيت دمشق گسترش دهد.

از قرن هفتم تا قرن سيزدهم  مناطق كرد نشين بتدريج زير كنترل كشورهای ‌عرب در آمد و از قرن سيزدهم با تشكيل دولت عثمانی ‌تا پايان جنگ جهانی اول عملا بخش بزرگ كردستان ضميمه خاك دولت عثمانی شد.

در اواخر قرن نوزدهم دولتهای  روسيه ، انگلستان و فرانسه با تقسيم كار حكومت عثمانی را سرنگون و اين كشور و مناطق تحت نفوذ آنرا بين خود تقسيم كردند حتی ‌قرار بود همين تركيه فعلی را هم ‌از صحنه تاريخ محوكنند پس از شكست دولت عثمانی در جنگ جهانی ‌اول و تقسيم جنوب خاورميانه بين فرانسه و انگلستان طرح كشور كردستان و ارمنستان مورد بررسی قرار گرفت كه به پيشنويس معاهده سورس (Treaty of Sevres) معروف است.

بر اساس اين طرح قرار شد تا كردستان  در چهارچوب تركيه از خود مختاری ‌بر خوردار شود حكومت نظامی تركيه با اين طرح مخالفت كرد انگلستان بلافاصله در سال 1927 استقلال  كردستان را كه جمهوری آرارات نام داشت برسميت شناخت تركيه كه اززمان حكومت عثمانی  كردستان رادر كنترل خود داشت نه اينكه خود مختاری كردستان ‌را رد ميكرد  بلكه از سال 1925 تا 1938 جنبش كردرا سركوب وتا به امروزهم حاضر نشده است با سازمان ها و احزاب كرد وارد مذاكره شود.

شرايط تازه ای كه   در منطقه خاورميانه  و جهان با تثبيت اتحاد شوروی پيش آمده بود  در سال 1923 پيمان لوزان ( Treaty Of Lausaunne  ) جانشين پيمان  سروس شد و بدين ترتيب كردستان بين تركيه ، ايران ، سوريه و عراق تقسم شد تركيه از همان ابتدا كردها را بعنوان يك خلق برسميت نمی شناخت و در قانون اساسی اين كشور كه هنوز معتبر است از كردها بعنوان تركهای  كوهی نام برده ميشود .

پس از پايان جنگ جهانی ‌دوم در كردستان ايران حزب دمكرات كردستان ايران پايه گذاری ‌شد كه موفق شد جمهوری كردستان را در سال 1945 با مركزيت  مهاباد ايجاد كند كه مدت زيادی دوام نياورد و سركوب شد.

كردهای ‌عراق هم با ايجاد حزب دمكرات كردستان عراق تحت رهبری‌ ملا مصطفی ‌بارزانی‌ به خود مختاری ‌در چهارچوب عراق رضايت نداده  و خواهان استقلال از عراق شدند كه منجر به جنگ ده ساله 1960 تا 1970 بين حكومت مركزی و كردستان عراق شدكه با شكست بارزانی ‌و فرار وی ‌ازعراق به ايران منجر شد در همين سال دولت عراق خود مختاری ‌كردستان عراق را با محدوديتهايی ‌برسميت شناخت.

در سال 1974 حزب دمكرات عراق به رهبری بارزانی ‌پسر با حمايت تركيه و ايران ( اين دوكشور بيش از دويست هزار نيروی ‌مسلح در مرزهای‌عراق مستقر كرده بودند) و آمريكا و انگلستان قرارداد را يكطرفه بهم زد و وارد مبارزه مسلحانه بر عليه دولت مركزی ‌شد  كه در نتيجه آن جلال طالبانی‌ با ايجاد جبهه ميهن پرستان كردستان عراق ازاين حزب جدا شد و حتی ‌دست به مبارزه مسلحانه بر عليه طرفداران بارزانی ‌زد كه تا جنگ اول غرب بر عليه عراق در سال 1991 ادامه داشت.

 وضعيت اسف بار خلق كرد در كشورهای  خاورميانه و بازيچه قرار دادن مردم توسط احزاب  موجود كه ديگر ابايی‌ از همكاری با كشورهای‌ خارجی ‌و متجاوز نداشتند و با تغيير سياست دوحزب كرد درعراق كه بيشتر منافع كشورهای‌ همسايه و قدرت های ‌بزرگ را در نظر داشتند تا منافع خلق كرد در تركيه حزب كارگران كردستان با گرايش چپ تحت رهبری ‌عبدالهه اوجالان در سال 1978 بنيان گزاری ‌شد اين حزب اساس تئوری خود را تكيه به مردم  كردستان گذاشت و توانست با كار در بين مردم كرد و دفاع از منافع آنها بسرعت در بين خلق كرد از پشتيبانی  وسيعی بر خوردار شود.

عليرغم تلاش اين حزب برای ‌كار سياسی علنی‌ در تركيه حكومت  نظامی  تركيه از همان ابتدا بسركوب اين حزب پرداخت تا آنجا كه حزب كارگران كردستان مجبور شد در سال 1984 وارد مبارزه مسلحانه با دولت مركزی ‌شود.

شركت فعال دوحزب كردستان‌عراق بهمراه ايران بر عليه دولت مركزی‌عراق كه در حال جنگ با ايران بود با شكست ايران در جنگ فاجعه بزرگی برای ‌خلق كرد عراق به ارمغان آورد دولت عراق پس از فارق شدن از جنگ با ايران تمركز خود را برروی ‌سركوب كردستان گذاشت و موجب كوچ و پناهنده شدن صد ها هزار كرد از خانه و كاشانه خود شد كه ده ها هزار نفر از آنها تنها وارد خاك تركيه شدند .

با حمله آمريكا و هم پيمانان آن به عراق در سال 1991 يكبار ديگر اين دوحزب در كنار نيروهای  متجاوز قرار گرفتند كه پس از پايان جنگ كردستان عراق از هرزمان ديگر با مصيبت بيسابقه ديگری مواجه شد و صد ها هزار نفر آواره و نزديك مرزهای ‌تركيه اسكان داده شدند.

در همين سال دولت تركيه با اعلام  حكومت نظامی در مناطق كرد نشين تهاجم گسترده ای‌ را به مناطق كردستان تركيه و عراق سازمان داد حكومت نظامی استفاده از زبان مادری ‌را در مناطق كردستان قدغن كرد كه همين مسئله باعث شد كه تا اكثريت مردم كرد تنها بزبان كردی متوسل شوند و مقاومت آنها بيشتر شود  تهاجم ارتش تركيه به مناطق كرد نشين عراق منجر به تشديد جنگ بين طرفداران بارزانی ‌و طالبانی شد كه تا 1998 ادامه پيدا كرد در اين فاصله پ كا كا توانست در داخل كردستان عراق خود را تثبيت كند و از نفوذ غير قابل انكاری بر خوردار شود.

حزب كارگران كردستان كه از پايه وسيعی در مناطق كرد نشين منطقه خاورميانه بر خوردار شده بود تصميم گرفت همزمان با پيشنهاد آتش بس دولت تركيه را وادار كند تا اين حزب بتواند در داخل تركيه قانونا بفعاليت بپردازد كه بشدت با مخالفت حكومت تركيه مواجه شد.

اين حزب در بين كردهای ‌خارج كشور از نفوذ و اعتبار بزرگی بر خوردار است تنها در آلمان در حدود 800 هزار نفر كرد زندگی ميكنند  درنتيجه رهبری ‌حزب در صدد بر آمد تا كنگره خلق كرد را كه همه سازمان ها و احزاب كردی ‌تركيه با گرايش های ‌مختلف  را در بر ميگيرد سال 1999 در اروپا بر گذار كند اوجالان بدين منظور واردايتاليا  ميشود و ضمن شركت در كنگره با مخالفت شديد تركيه و آمريكا و چند كشور اروپايی مواجه ميشود كه بناگزير اروپا را ترك ميكند و در كشور آفريقايی كنيا توسط اسرائيل و آمريكا و تركيه دستگير و به تركيه فرستاده ميشود كه هنوز در زندان است.

دستگيری اوجالان موجی‌از تظاهرات و در گيری در منطقه خاورميانه از جمله ايران و عراق و سوريه و تركيه و اروپا ايجاد ميكند و صدها هزار نفر در محكوميت ربايندگان رهبر كردها تظاهرات كردند وخواهان آ‍زادی‌ وی ‌ميشوند دولت تركيه مجبور ميشود حكم اعدام را به حبس دائم تنزل دهد ولی اوجالان را همچنان در گروگان خود دارد .

شركت احزاب كرد بهمراه نيروهای ‌متجاوز برای‌ اشغال  عراق در سال  2003 كه بيش از چهار سال است ادامه دارد و عملا عراق را به سه كشور تبديل كرده است برای  كردهای  منطقه روشن كرده است كه بدون اتكا به نيروی‌ خود خلاص شدن از مخمصه ای ‌كه در آن گرفتار آمده اند راه ديگری ‌وجود ندارد اين جنگ  شرايطی بوجود آورده است كه كردهای منطقه  نياز مبرم به پشتيبانی‌ همديگر دارند.

 در شرايط حاضر بارزانی ‌و طالبانی ‌سخت نگرانند كه دوباره آلت دست تركيه و ايران قرار گيرند مانور اخير رژيم ايران با سوريه و تركيه نشان داد كه اين كشورها و حكومتهای‌آنها خواهان  كردستان  مستقل  نيستند از طرف ديگر بخوبی ميدانند كه آمريكا بايد منطقه را ترك كند .

رژيم تركيه خطر را زودتر از ايران و سوريه درك كرده است از يكطرف كردهای ‌تركيه رااز دست داده است از طرف ديگر با استقلا ل كردستان كه امری‌ ‌اجتناب ناپذير شده است موقعيت نظامی ‌و استراتژيكی خود را در رابطه با  ‌ناتو بر باد رفته می بيند تركيه بخوبی‌ ‌ميداند كه جناياتی ‌كه بر عليه كردها طی‌ صد سال گذشته انجام داده است به يكی از دشمنان اصلی خلق كرد تبديل شده است تركيه از سال 1984 علاوه بر كشتار ده هاهزار نفر كرد بيش از چهار هزار دهكده كردی ‌را نابود كرده و مليونها نفر را بی ‌خانمان و آواره و يا مجبور به كوچ اجباری  كرده است .

در ماه 8 ژوئن 2007 اردوغان طی ‌نامه ای ‌به سران نظامی‌ كشور نوشته است كه او استقلا ل كردستان عراق را هرگز قبول نخواهد كرد و اساسا رهبران كردستان عراق را طرف مذاكره نميداند و تنها با دولت عراق مذاكره خواهد كرد تا آنها را وادار بسركوب نيروهای ‌مقاومت كردستان كند.

در عين حال اردوغان بهمراه سران ارتش از اينكه آمريكا بوعده هايش وفا نكرده و تركيه را با يك خلق 35مليونی ‌تنها گذاشته است گله كرده و تلاش كرده است تا آنها آمريكا هم بر عليه كردها وارد جنگ شود اردوغان فراموش كرده است كه آمريكا ديگر توان ماجراجويی ‌بيشتری ‌را ندارد.

تركيه برای اشغال عراق تدارك زيادی ديده بود انتخابات زودرس ، انحلال پارلمان ، فرستادن بيش از دويست هزار نفر نيروی ‌نظامی ‌به مرزهای‌ عراق ، يكدست كردن دولت با ساير اورگانهای  قدرت ‌ و استفاده از مذهب برای‌ ‌زير فشار قرار دادن خلق كرد تا ايجاد رعب و وحشت كند ولی ‌طی چند روز اخير از هارت و پوت های ‌تركيه ديگر خبری نيست و ارتش تركيه هم بدون پشتيبانی ‌ناتو قادر نيست بيش از دوسال  بانيروهای مقاومت كردستان بجنگد تازه تمامی‌ كشور تركيه در تيررس نيروهای ‌مقاومت داخلی‌است كردهای ‌تركيه تنها در شرق تركيه نيستند بلكه در سراسر خاك تركيه پراكند ه اند مناطق كوهستانی ‌قنديل  بين تركيه و عراق كوهستانی ‌و صعب العبور بوده و از پوشش جنگلی ‌خوبی بر خوردار است .

ايران و نقش آن در تشنج خاورميانه :

طی ‌چند روز اخير ايران بتكاپوی ‌فراوانی ‌افتاده است ابتدا بهمراه سوريه ازنقشه  تجاوزارتش تركيه به خاك عراق پشتيبانی كرده  و ديدو بازديدهای ‌فراوانی ‌بين تركيه و سوريه و ايران صورت گرفته است.

اقدام  ناپخته حكومت موروثی‌ اسد در سوريه در مورد پشتيبانی‌از تهاجم نظامی‌ تركيه به كردستان عراق كه با مشورت ايران صورت گرفته است  نشان ميدهد كه اين كشور وضعيت داخلی ‌خود را درك نميكند در سوريه بيش از دومليون كرد زندگی‌ ميكند كه از زمان پدر يعنی ‌جناب حافظ اسد تكليف خود را با سوريه روشن كرده اند حكومت اسد يك اقليت مذهبی‌ ‌شيعه است كه بر اكثريت سنی ‌حكومت ميكند كه  چندان رضايتی‌از حكومت و خاندان اسد ندارند از نظر اقتصادی ‌ سوريه از اهميتی ‌بر خوردار نيست اسد فراموش كرده است كه همين دوسه هفته پيش هواپيماهای ‌اسرائيلی از خاك تركيه تاسياست صنعتی ‌سوريه را بمباران كرده و راهی‌اسرائيل شدند.

اسد فراموش كرده است كه تركيه عضو ناتواست و با اسرائيل پيمان نظامی‌ و امنيتی دوجانبه دارد و گرفتاری ‌امروزيش ناشی از آن است كه موقعيت اين كشور بشدت ضعيف شده است.

وضعيت ايران با سوريه بالكل فرق ميكند سوريه در محاصره دشمنان قسم خورده است هر تغيير وضعيتی‌ اگر بنفع تركيه تمام شود و تركيه كردستان عراق را اشغال كند ايران و سوريه بزرگترين بازنده خواهند بود .

رژيم ايران خود را در مضحكه ابلحانه ای ‌گرفتار كرده است از يكطرف ادعا ميكند كه با تجاوز آمريكا به عراق و افغانستان مخالف است از طرف ديگر با تركيه كه عضو ناتو و هم پيمان آمريكا در جنگ عراق است همكاری  نظامی ‌ميكند رژيم حتما فراموش نكرده است كه تركيه با اسرائيل پيمان نظامی‌ و امنيتی دارد.

رژيم جمهوری  اسلامی ‌در بين كردهای منطقه از هيچ وجهه ای ‌بر خوردار نيست همكاری‌ايران با تركيه و سوريه اين نفرت را بيشتر خواهد كرد خود اين همكاری‌ با حكومت هايی ‌كه ده ها سال است بر عليه كردها جنايت ميكنند اتحاد كردها را صد چندان ميكند.

پژاك شاخه پ كا كا در ايران مدتهاست كه سياست خودر را در رابطه با ايران و حكومت های ‌منطقه روشن كرده است  پ كا كا به هيچ كشورو نيرويی  حمله نخواهد كرد ولی ‌اگر مورد حمله قرار گيرد از خود دفاع خواهد كرد از طرف ديگر پ كا كا رسما به دولتهای  ايران ، تركيه و سوريه بارها پيشنهاد كرده است حاضر است در چهار چوب قانون اساسی اين كشورها وارد فعاليت سياسی علنی ‌شود كه پاسخ هر سه كشور تا كنون با اسلحه بوده است.

يكی‌از ويژگيهای‌ كردستان در خاورميانه كه نقطه قوت مبارزان كرد است همسايگی آنها آنهم در مناطق كوهستانی‌است از آنجا كه از پشتوانه توده ای ‌بر خوردار است قادر است تا رسيدن به حقوق خود به مبارزه ادامه دهد.

كردستان امروزه تمامی‌ابزار لازم برای ‌بدست گرفتن سرنوشت مستقلانه خود را داراست جمعيت  وپشتوانه توده ای‌ ، خواست بر حق برای ‌خود مختاری تا سطح استقلال ، تشكيلات  مدرن و مترقی‌ و كادر های  رهبری‌ كار كشته با دورنمای‌ روشن و از همه مهمتر آگاهی ‌به هويت ملی‌ و پذيرش مسئوليت منطقه ای ‌و جهانی و سرزمين پهناور و غنی  شانسی برای ‌تركيه ، ايران ،  سوريه  و عراق باقی نميگذارد تا خلق كرد را كه بنيانگذار يكی‌از تمدنهای‌ جهانی‌است برسميت نشناسند.

كردستان امروز ازهرحكومتی درمنطقه بيشتر شايستگی‌اداره خود را دارد آنها بهتر از همه حكومتهای منطقه اوضاع را ارزيابی ‌كردند و از آن بخوبی ‌بهره گرفتند مقاومت بيهوده كشورهای ‌منطقه بر عليه كردستان تنها ايجاد مانع  در سر راه آنهاست وگرنه تشكيل كردستان از همان آغاز حمله آمريكا كه شما با آنها همكاری‌ كرديد رسميت يافته است .

 

م . ر ا د (30.10.2007